Projektipäällikkö työnhaussa

Julkaistu 17.12.2021
Päivitetty 20.3.2024

Tässä täsmävinkkejä omien työnhaku-, rekrytointi- ja suosittelijakokemusteni perusteella projektipäällikölle työnhakuun.

Kirjaa ylös tiedot projekteista, joissa olet toiminut projektipäällikkönä

Työnhaussa tietoja projekteistasi tarvitset esimerkiksi kun päivität CV:täsi tai kirjoitat työhakemusta.

Miksi pitää erikseen kirjaa projekteista, eikö riitä, että ylläpitää CV:tä? Nykyisin CV päivitetään käytännössä jokaista työhakemusta varten. Itsekin suosittelen tätä tapaa, koska eri yrityksissä ja työpaikoissa kiinnitetään eri asioihin huomiota. Kun päivität CV:si vastaamaan työpaikkahakemusta, lukija pystyy nopeasti löytämään etsimänsä tiedot.

Kun pidät erikseen kirjaa projekteista, voit poimia tarvitsemasi tiedot CV:hen. Pelkästään CV:ssä kaikkien tietojen ylläpitäminen on oman kokemukseni mukaan työlästä.

Lataa tästä valmis taulukko, johon voit kirjata tiedot projekteista, joihin olet osallistunut. Pohjassa on valmiiksi mietitty, mitä tietoja voit tarvita, kun päivität CV:tä tai haet projektinhallinnan sertifikaattia.

Luo ammatillinen verkosto 

Verkostoidu jo ennen kuin haet työtä. Monesti projektit imevät mukanaan ja verkostoitumisen tarpeeseen havahdutaan vasta siinä vaiheessa kun työpaikan vaihto on ajankohtainen.

Projektipäällikölle ammatillisia verkostoitumismahdollisuuksia tarjoavat Suomessa esimerkiksi eri yhdistykset kuten Projektiammattilaiset ry tai MIB ry, tapahtumat kuten Projektipäivät sekä seminaarit ja koulutustilaisuudet. Näissä yhteyksissä voit tavata uuden esimiehen, kollegan tai tiimiläisen!

Voit myös miettiä, pystytkö verkostoitumaan sen organisaation työntekijöiden kanssa, johon tähtäät töihin. Onko sinulla tuttuja, jotka työskentelevät yrityksessä? Onko yrityksellä tapahtumia, joihin voi osallistua? Osallistuuko yritys rekrytapahtumiin? Tai jos haluat työskennellä tietyn toimialan projekteissa, onko tapahtumia, joihin voisit osallistua? Onko joku tuttusi jo töissä saman toimialan projekteissa? 

Ollako vai eikö olla somessa?

Suomessa ammatilliset verkostot ovat LinkedIn:ssä. Verkostoitumiseen pätee sama ohje kuin muussakin verkostoitumisessa eli verkostoituminen kannattaa aloittaa jo ennen kuin haet työtä. Suosittelen vähintään luomaan profiilin ja pitämään omat tiedot ajan tasalla (yhteystiedot, työpaikat, sertifikaatit ja koulutukset). 

Selvitä, mitä projektipäälliköltä odotetaan ja sanoita oma osaamisesi

Avoimen työpaikan kuvaus ja yrityksen sivut voivat kertoa paljon projektista ja projektipäällikön tehtävistä. Onko kerrottu esimerkiksi projektipäällikön vastuulla olevista asioista, projektin laajuudesta ja monimutkaisuudesta, monikielisyydestä tai monikulttuurisuudesta, käytettävistä projektinhallinnan menetelmistä, asiakasryhmistä tai sidosryhmistä, toteutukseen käytettävistä menetelmistä tai toimittajista? Entä mitä projektipäälliköltä edellytetään? Painotetaanko projektinhallinnan menetelmien tuntemusta, toimialaosaamista tai teknisestä osaamista?

Selvitä myös itsellesi, mitä projektilla tarkoitetaan. Jossain yrityksessä projekti voi tarkoittaa yhden Scrum-tiimin parin kuukauden työtä. Toisessa yrityksessä projekti voi olla kymmenien henkilöiden ja usean vuoden toteutusprojekti.

Oman osaamisen sanoittamisessa auttaa kun tietää, mikä on projektipäällikön vastuulla ja mitä projektipäällikön tulisi osata. Projektipäällikön osaamisesta ja vastuista lisää täällä:

https://projektimentori.fi/2023/05/01/mita-projektipaallikon-tulisi-osa/

Etsi suosittelijat

Olen toiminut suosittelijana esimiehenä, kollegana ja tiimiläisenä. Suosittelijana toimiminen voi tarkoittaa eri asioita. Suosittelija voi esimerkiksi vastata sähköiseen kyselyyn tai keskustella tulevan esihenkilön tai HR-henkilön kanssa. Suosittelijan on tunnettava projektissa työskentelyäsi riittävän hyvin, jotta pystyy vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin.

Valmistaudu miettimällä, kuka esimiehistä, kollegoista ja tiimiläisistä voisi toimia suosittelijana ja ota yhteyttä mahdollisiin suosittelijoihin mielellään etukäteen. Suosittelija voi itse esimerkiksi olla vaihtamassa tehtäviä, jolloin on hyvä sopia, milloin ja miten häneen voi olla yhteydessä.

Suosittelijoiden yhteystietoja pyydetään usein haastattelun jälkeen, joten sinulla on haastattelun yhteydessä mahdollisuus selvittää, mitä suosittelijalta edellytetään. Ota viimeistään silloin yhteyttä suosittelijaan ja kerro avoinna olevasta tehtävästä sekä siitä, mitä suosittelijalta odotetaan rekrytointiprosessin aikana.

Etsi avoimia työpaikkoja muualtakin kuin portaaleista

Kun etsit avoimia työpaikkoja netissä, kannattaa käyttää muitakin kuin portaaleja kuten duunitori.fi.

Esimerkiksi puolustusvoimien, kuntien ja valtionhallinnon avoimet työpaikat jäävät helposti huomaamatta, koska näillä toimijoilla on omia sivustoja.

Lue tästä vinkit avointen projektinhallintaan liittyvien työpaikkojen etsintään netissä:

https://projektimentori.fi/2023/07/04/projektipaallikko-ja-avoimet-tyopaikat/

Selvitä, onko projektinhallinnan sertifikaateista hyötyä työnhaussa

Selvitä, olisiko projektinhallinnan sertifikaatista etua hakiessasi töitä. IPMA-C, IPMA-D ja Prince2 Foundation ovat kaikki tunnettuja Suomessa ja usein rinnastetaan toisiinsa. Vaativampiin tehtäviin hakiessa saattaa olla hyötyä siitä, että sinulla on IPMA-B, IPMA-A tai PMP.

Prince2 Practitioner ja Project Practitioner ovat vähemmän tunnettuja sertifikaatteja, joten niillä on oman kokemukseni mukaan vaikeampia osoittaa työnantajalle oma osaamisensa.

Lisää verifikaateista täällä:
https://projektimentori.fi/2021/05/03/mita-kannattaa-selvittaa-ennen-kuin-valitset-projektinhallinnan-sertifikaatin/

Suunnittele palkkapyyntö

Projektipäällikön palkkaan vaikuttaa se, onko kyseessä julkisen vai yksityisen sektorin tehtävä, sijainti, koulutus, toimiala ja työkokemus. Muista myös muut edut sekä mahdollinen tulospalkkio!

Suomalaiset jakavat nihkeästi tietoa omasta palkkatasostaan julkisesti, joten kilauttamalla kaverille voit saada parhaiten täsmävinkkejä. 

Lisää tietoa projektipäällikön palkkatasosta löydät täältä:

https://projektimentori.fi/2023/04/04/paljonko-projektipaallikko-tienaa-8-vaitetta-projektipaallikon-palkasta/

 

Liity postituslistalle

Jos koet, että tämä artikkeli oli hyödyllinen, niin kannattaa liittyä postituslistalleni, jossa jaan tiedot uusista julkaisemistani blogeista. Somessa vinkit ja linkit näkyvät vain osalle seuraajista, joten näin varmistat, että saat aina tiedon uusista blogijulkaisuista.

Postituslistalle liittyvät saavat käyttöönsä myös valmiita taulukoita ja pohjia projektipäällikön työn tueksi kuten sidosryhmäanalyysi ja RACI-matriisi.