Julkaistu 1.5.2023
Päivitetty 21.3.2024
Mitä projektipäällikön tulisi osata?
Olin toiminut yli 10 vuotta projektipäällikkönä kun törmäsin ensimmäisen kerran IPMA® Individual Competence Baseline (ICB®) -standardiin.
Se auttoi minua ymmärtämään, mikä on projektipäällikön vastuulla ja mitä projektipäällikön tulisi osata. Lyhyesti, millainen on hyvä projektipäällikkö.
Hyvä projektipäällikkö tuntee projektinhallinnan menetelmät ja osaa soveltaa niitä.
Projektipäällikkö on palveluammatissa ja työskentelee ihmisenä ihmiselle. Ihmisten ohjaaminen ja johtaminen on keskeinen taito.
Projekti on aina osa kokonaisuutta. Tämän kokonaisuuden ymmärtäminen ja sen varmistaminen, että projekti tuottaa parhaan tuloksen omassa toimintaympäristössään on osa projektipäällikön työtä.
IPMA® Individual Competence Baseline (ICB®) -standardissa on kuvattu nämä kolme osa-aluetta eli projektinhallinnallinen osaaminen, ihmisenä ihmiselle toimiminen ja toimintaympäristössä menestyksellisesti toimiminen.
Mikä on IPMA® Individual Competence Baseline (ICB®)?
IPMA® Individual Competence Baseline (ICB®) kuvaa pätevyyksiä, joka yksilöllä pitää olla tai joissa hänen pitää kehittyä, johtaakseen menestyksekkäästi projekteja, ohjelmia tai salkkuja. ICB® on maailmanlaajuinen standardi ja IPMA:n nelitasoisen sertifiointijärjestelmän sisällä ICB toimii myös IPMA-sertifiointiin johtavien arviointien perustana.
Mitä tarkoittaa pätevyys ICB:ssä?
Yksilön pätevyys on tietojen, taitojen ja kykyjen soveltamista halutun tuloksen saavuttamiseksi. Ei siis riitä, että olet suorittanut nipun sertifikaatteja, vaan osaat soveltaa osaamistasi tietyssä tilanteessa niin, että saavutetaan tietty tulos.
Mitä projektipäällikön tulisi osata?
ICB:ssä projektipäällikön pätevyys muodostuu kolmesta osa-alueesta. Nämä ovat:
Ihmispätevyydet – projektipäällikön henkilökohtaiset ja sosiaaliset pätevyydet kuten itsetuntemus, viestintä-, ryhmätyö- ja neuvottelutaidot
Käytäntöpätevyydet – projektipäällikön projektinhallinnan pätevyydet kuten suunnittelu ja riskienhallinta
Näkökulmakulmapätevyydet – pätevyydet, joita tarvitaan toimittaessa laajemmassa toteutusympäristössä eli miten projektipäällikkönä osaat ottaa huomioon esimerkiksi yrityksen strategian, kulttuurin ja arvot.
Ihmispätevyydet – projektipäällikkö tuntee itsensä ja osaa toimia yhteistyössä muiden kanssa
Ihmisten ohjaaminen ja johtaminen on keskeinen projektipäällikön taito mutta kaiken perustana on itsetuntemus ja kyky johtaa itseään.
Projektipäällikkö on rehellinen ja luotettava.
Projektipäällikkö osaa viestiä, neuvotella ja rakentaa suhteita.
Keskeisiä käytännön taitoja yhteistyössä ovat ryhmätyö ja ristiriitojen ja kriisien käsittely.
Luovat että analyyttiset tavat käsitellä asioita niin yksin kuin yhdessä auttavat löytämään uusia ratkaisuja ja oivaltamaan uusia asioita.
Projektipäällikkö ohjaa saavuttamaan tuloksia eli on tulossuuntautunut.
Käytäntöpätevyydet – Projektipäällikkö tuntee ja osaa soveltaa projektinhallinnan menetelmiä
Projektipäällikkö kuvaa, miten projekti toteutetaan. Tätä kutsutaan ICB:ssä projektin toteutusmalliksi ja siinä otetaan kantaa ylätason valintoihin kuten tehdäänkö itse vai ostetaanko.
Projektipäällikkö tunnistaa ja analysoi eri sidosryhmien tavoitteet ja tarpeet sekä vastaa siitä, että tavoitteet asetetaan tärkeysjärjestykseen.
Projektipäällikkö suunnittelee ja hallinnoi projektin laajuutta, aikataulua, projektiorganisaatiota mukaan lukien dokumentointi- ja viestintä, laatua, taloutta, resursseja ja hankintoja.
Projektipäällikkö suunnittelee ja ohjaa, hallitsee riskejä ja mahdollisuuksia, tunnistaa ja sitouttaa sidosryhmät ja toimii muutosjohtajana.
Projektipäällikkö osaa toimia toimintaympäristönsä rajoitukset ja mahdollisuudet huomioon ottaen
Toimintaympäristöön liittyy strategiat ja miten strategiat ymmärretään ja muutetaan toteutettaviksi kokonaisuuksiksi.
Projektipäällikkö ymmärtää hallinnolliset rakenteet ja miten johtaa projektia näiden rakenteiden mukaisesti.
Projektipäällikkö tuntee ja ottaa huomioon maan, yrityksen tai organisaation sekä alan standardit ja muut mahdolliset rajoitukset.
Projektipäällikkö ymmärtää ja tuntee epävirallisen vallankäytön ja osaa toimia niin virallisen kuin epävirallisen organisaation kannalta.
Projektipäällikkö tuntee ja tunnustaa yhteiskunnan ja organisaation arvot, toimii itse arvojen mukaisesti ja ohjaa muita toimimaan arvojen mukaisesti.
Tämä kokonaisuus on laaja ja monipuolinen eikä kukaan voi olla täydellinen kaikessa. Mutta toisaalta se antaa hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea erityisesti laajoissa ja monimutkaisissa projekteissa projektipäällikön tulisi osata.
Ja asettaa riman sopivan korkealle – aina voi opiskella lisää ja hankkia uusia taitoja!
Suosittelen lämpimästi tutustumaan tarkemmin IPMA® Individual Competence Baseline (ICB®) -standardiin. Suomenkielisen raportin voit ladata kohdasta Lataa Yksilön pätevyydet PRY:n sivulta.
HUOM! Valitse Yksilön pätevyydet osa 1 – Projektinjohtaminen.
Huomaa, että materiaali on IPR:än alaista ja sitä ei saa kopioida missään muodossa – valokuvaamalla, tulostamalla tai muilla tavoin – ilman kirjallista lupaa.
Lue myös:
Mitä jokaisen projektipäällikön tulisi kirjata muistiin projekteistaan?
Miten tehdä projektipäällikön itsearviointi ja kehityssuunnitelma?
Liity postituslistalle
Jos koet, että tämä artikkeli oli hyödyllinen, niin kannattaa liittyä postituslistalleni, jossa jaan tiedot uusista julkaisemistani blogeista. Somessa vinkit ja linkit näkyvät vain osalle seuraajista, joten näin varmistat, että saat aina tiedon uusista blogijulkaisuista.
Postituslistalle liittyvät saavat käyttöönsä myös valmiita taulukoita ja pohjia projektipäällikön työn tueksi kuten sidosryhmäanalyysi ja RACI-matriisi.