Julkaistu 24.7.2022
Päivitetty 20.3.2024
Minulta kysyttiin, mikä olisi hyvä sertifikaatti osoittaa, että tuntee ketterän kehityksen (ja erityisesti Scrum) periaatteet. Kaikki tuntemani sertifioituneet ovat suorittaneet Certified ScrumMaster® (CSM) -sertifikaatin. Tämä sertifikaatin suorittaminen edellyttää koulutukseen osallistumista ja on varsin hintava. Onko muita vaihtoehtoja ja mitä nämä vaihtoehdot ovat käytännössä Suomessa?
Keskityn tässä artikkelissa Scrum Master -sertifiointeihin, koska Scrum Master-sertifioinnista ja koulutuksesta on hyvä aloittaa ketterään kehitykseen perehtyminen. Lisäksi kaikilla tässä esitellyillä toimijoilla on monen tasoisia ketterään kehitykseen liittyviä sertifikaatteja mutta keskityn tässä perusteiden osaamisen osoittamiseen.
Kenelle nämä sertifioinnit sopivat?
Scrum Master -koulutukset (ja sertifioinnit) sopivat mielestäni kaikille, jotka tarvitsevat perustietämyksen ketterästä kehityksestä. Siis projektipäälliköt, tiiminvetäjät (joiden tiimiläiset toimivat ketterän kehityksen tiimeissä), Scrum-tiimin jäsenet, testipäälliköt ja testaajat sekä johtotason henkilöt.
Mielestäni koulutukseen kannattaa osallistua aina, jos se taloudellisesti on mahdollista, sillä koulutukseen osallistumalla opit uutta, verkostoidut ja kuulet muiden osallistujien kokemuksia. Jos kuitenkin haluat suorittaa pelkän sertifioinnin sekin kyllä onnistuu ja tästä artikkelista löydät tiedon siitä, miten.
On hyvä myös tiedostaa, että todellisuus ja teoria eivät usein kohtaa ketterässä kehityksessä. Sertifikaattiin valmistautuessa tai koulutukseen osallistuessa todennäköisesti tai toivottavasti huomaat, että todellisuus ei vastaa sitä, mitä opit ja päinvastoin!
Toisin sanoen, koulutukset ja sertifioinnit voivat antaa paljon, vaikka olisit jo toiminut ketterän kehityksen parissa. Tai saatat huomata, että ketterän kehityksen periaatteiden mukaan ei toimita, vaikka juhlapuheissa niin väitetään.
Hyödyllistä taustatietoa
Scrum:in perusperiaatteet on kuvattu kaikille avoimella sivustolla. Suosittelen perehtymään tähän sivustoon jo ennen koulutukseen osallistumista, jos alan sanasto ei ole tuttua:
Voit myös hyödyntää lyhyttä minikoulutusta (englanninkielellä):
https://www.scrumalliance.org/learn-about-scrum/scrum-elearning-series
Ja testata tietämystäsi täällä:
https://www.scrum.org/open-assessments/scrum-open
Eri sertifikaatit
Certified ScrumMaster® (Scrum Alliance)
Scrum Alliancen sertifikaatin erotat nimestä Certified ScrumMaster. Myös lyhennettä CSM saatetaan käyttää yhdessä nimen kanssa tai erikseen. Sertifikaattien suorittamisen edellytyksenä on koulutukseen osallistuminen ja sertifikaatti on kaksi vuotta voimassa. Työkokemus ei ole edellytys sertifikaatin suoritukselle. Testi on englanninkielinen.
Suomessa sertifiointiin johtavia koulutuksia järjestää ainakin Reaktor ja Tieturi. Hinta on esimerkiksi Tieturilla 1550 euroa (tarkistettu 18.7.2022, sisältää sertifioinnin) ja koulutuksia järjestetään säännöllisesti.
Sertifiointitesti sisältää 50 monivalintakysymystä ja testin suoritukseen on aikaa 60 minuuttia. Testi on ns. open book eli voit hakea tietoa testin aikana eri lähteistä. Testin voi suorittaa seuraavilla kielillä: englanti, espanja, portugali, ranska, italia, saksa, japani, kiina, tanska, hollanti, puola ja venäjä. Sertifikaatin suoritus edellyttää, että osaat vastata oikein vähintään 74% kysymyksistä. Sertifiointitesti on suoritettava 90 päivän kuluessa sertifioinnin avautumisesta.
Lisätietoa:
https://www.scrumalliance.org/
Professional Scrum Master I (PSM I) (scrum.org)
Scrum.org sertifioinnin erotat nimestä Professional Scrum Master. Myös lyhennettä PSM I saatetaan käyttää yhdessä nimen kanssa tai erikseen. Sertifikaatin suorittaminen ei edellytä koulutusta mutta valmentavia koulutuksia järjestetään. Sertifiointi on tämän hetken tiedon mukaan voimassa ilman uusimista. Työkokemusta ei edellytetä. Sertifiointiin johtava testi on englanninkielinen.
Suomessa sertifiointiin valmentavia koulutuksia järjestää ainakin Taskmill ja Tieturi. Tieturin koulutuksen hinta on 1636 euroa (tarkistettu 18.7.2022, sisältää sertifioinnin) ja koulutuksia järjestetään säännöllisesti.
Tämän sertifioinnin voit suorittaa myös ilman koulutusta. Sertifiointi suoritetaan www.scrum.org kautta ja hinta on 150 USD per yritys (tarkistettu 18.7.2022). Tällöin jokainen suoritus maksaa erikseen eli jos et pääse läpi, maksu peritään myös uusintayrityksestä.
Kysymyksiä on 80 kpl ja läpipääsy edellyttää, että vastaa kysymyksistä vähintään 85% oikein. Vastausaikaa on tunti ja testi on englanninkielinen. Kysymystyyppejä on useita (esimerkiksi monivalinta ja oikein/väärin). Testi on englanninkielinen. Sertifioinnin voi suorittaa omavalintaiseen aikaan.
Lisätietoa:
https://www.scrum.org/node/217
Certified Agile Associate tai Certified Agile Leader (IPMA / PRY)
IPMA (International Project Management Association) kehitti alun perin projektipäällikön osaamisen arviointiin perustuvia sertifikaatteja mutta on nyt laajentanut sertifiointeja ketterään kehitykseen. Suomessa IPMA-sertifiointia hallinnoi Projektiammattilaisten ry (PRY).
Sertifikaatteja on useita mutta käytännössä voit suorittaa ilman työkokemusta vain D-tason eli Certified Agile Associate. Jos sinulla on työkokemusta, voit suorittaa C-, B- tai A-tason sertifikaatin. Sertifiointi on voimassa viisi vuotta.
Sertifiointiprosessi on tässä sertifioinnissa pitempi kuin muissa. Sinun on ensinnäkin tilattava PRY:ltä täytettävät lomakkeet ja täytettävä lomakkeet. Sen jälkeen kun hakemuksesi on hyväksytty, saat luvan osallistua sertifiointiin, joita pidetään tiettynä ajankohtana. Muissa kuin D-tason sertifikaateissa on lisäksi muita edellytyksiä kuten työkokemus, ryhmähaastattelu ja aikaisempi suoritettu sertifikaatti. Suorituskieli on englanti.
Sertifiointitesti Certified Agile Associate IPMA® Level D kestää 3 tuntia ja sisältää 60 monivalintakysymystä ja 30 avointa kysymystä. Testin läpäisee jos saa 60% mahdollisesta maksimipistemäärästä ja on vastannut vähintään yhteen kysymykseen oikein 23:een eri osaamisalueeseen projektinhallinnasta ja 24:een eri osaamisalueeseen ketterän kehityksen johtamisesta.
Sertifiointiin valmistautuvalle suositellun kirjallisuuden lista on seuraava:
IPMA® Reference Guide ICB4 in an Agile World and IPMA® Certified Person’s Code of Ethics.
Gil Broza (2015): The Agile Mind-Set: Making Agile Process Work, ISBN: 978-151-47-6933-1
Rob Cole, Edward Scotcher (2015): Brilliant Agile Project Management: A Practical Guide to Using Agile, Scrum and Kanban, ISBN: 978-129-20-6356-0
Gil Broza (2019): Agile for NON-Software Teams: A Pratical Guide for Your Journey, ISBN: 978- 098-80-0165-7
IPMA (2018): Individual Competence Baseline for Project, ISBN: 978-94-92338-16-7
Karlos Artto, Jaakko Kujala, Miia Martinsuo (2008): Project business, ISBN: 978-952-92-8535-8.
Lisätietoa:
Liity postituslistalle
Jos koet, että tämä artikkeli oli hyödyllinen, niin kannattaa liittyä postituslistalleni, jossa jaan tiedot uusista julkaisemistani blogeista. Somessa vinkit ja linkit näkyvät vain osalle seuraajista, joten näin varmistat, että saat aina tiedon uusista blogijulkaisuista.
Postituslistalle liittyvät saavat käyttöönsä myös valmiita taulukoita ja pohjia projektipäällikön työn tueksi kuten sidosryhmäanalyysi ja RACI-matriisi.