Missä projektipäälliköitä tarvitaan –  projektipäällikkö ja kansainvälinen ura

T-paita työmääräarviointi

Julkaistu 29.4.2023
Päivitetty 21.3.2024

Missä projektipäälliköitä tarvitaan –  projektipäällikkö ja kansainvälinen ura

Projektipäällikön ura voi olla kansainvälinen monin tavoin. Voit työskennellä Suomessa kansainvälisessä yrityksessä, voit työskennellä projektipäällikkönä yrityksessä, jolla on asiakkaita ympäri maailmaa tai voit työskennellä ulkomailla.

Kaikissa näissä tapauksissa on hyvä tietää, missä maissa ja millä toimialoilla projektipäälliköiden tarve kasvaa.

Project Management Job Growth -raportti taustoittaa projektipäälliköiden tarvetta

Yksi hyvä taustaraportti on Project Management Job Growth -raportti, joka on Project Management Institute (PMI) julkaisema ja Anderson Economic Group (AEG) toteuttama tutkimus projektipäälliköiden tarpeesta ja työllistymisestä globaalisti. Tutkimus on toteutettu vuosina 2008, 2012 ja 2017.

Viimeisin raportti on nimeltään Project Management Job Growth and Talent Gap 2017–2027. Tutkimuksen kohteena vuonna 2017 oli 11 maata: Kiina, Intia, Yhdysvallat, Brasilia, Japani, Iso-Britannia, Saksa, Itävalta, Kanada, Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat.

Projektipäälliköiden tarve kasvaa kansainvälisesti

Raportin mukaan projektipäälliköiden tarve on kasvanut edelleen globaalisti. Tämä kasvu johtuu seuraavista syistä:

Projektiosaamista vaativien työpaikkojen määrä kasvaa. Monilla aloilla kuten terveydenhuollossa on siirrytty työskentelemään aikaisempaa enemmän projekteissa.

Projektipäälliköitä jää eläkkeelle.

Kysyntä projektipäälliköille on suuri erityisesti kehittyvissä talouksissa, kuten Kiinassa ja Intiassa.

Globaalisti vuoteen 2027 mennessä projektinhallinnan tehtävissä arvioidaan olevan 87,7 miljoonan henkilön tarve.  Raportin arvion mukaan projektiosaajien puute voi aiheuttaa jopa menetyksiä kansallisella tasolla BKT:ssä. Kaikissa tutkituissa maissa projektinhallintaan liittyvien työpaikkojen kasvu vuosina 2017 – 2027 arvioitiin olevan 33%. Taustalla on työnteon projektisoituminen eli yhä useampaan työnkuvaan kuuluu projektinhallintatehtäviä.

Raportin ennusteet ovat aikaisemmin pitäneet hyvin paikkansa. Ensimmäinen vuonna 2012 toteutettu tutkimus osoitti samanlaisia tuloksia ja sen perusteella todettiin, että projektipäälliköiden kysynnän kasvu oli suurempaa kuin muiden työntekijöiden kysynnän kasvu. Raportissa ennustettiin tuolloin, että projektinhallintaan liittyviä työpaikkoja olisi 52,4 miljoonaa vuoteen 2020 mennessä. Vuoden 2017 alussa projektinhallinnan työpaikkoja oli jo lähes 66 miljoonaa, mikä ylitti alkuperäisen ennusteen. Näihin lukuihin sisältyvät työt, joissa työtehtäviin kuuluu projektinhallintaa eli täysipäiväinen työskentely projektipäällikkönä ei ollut edellytys.

Yhdysvalloissa suurin kasvu terveydenhuollossa

Eri toimialoista terveydenhuollossa on tapahtunut suurin prosentuaalinen kasvu (17%) Yhdysvalloissa projektinhallinnan tehtävissä. Seuraavilla toimialoilla arvioidaan Yhdysvalloissa avautuvan uusi työpaikkoja projektinhallintaan liittyen sekä eläköitymisestä että uusien työpaikkojen avautumisen johdosta:

  • Rakennusala
  • Tietopalvelut ja julkaisutoiminta
  • Rahoitus ja vakuutus
  • Hallinto ja asiantuntijapalvelut
  • Verkko, öljy ja kaasu.

Onko kehitys sama Suomessa?

En ole löytänyt tutkimusta, jossa arvioitaisiin projektipäälliköiden työpaikkojen määrän kasvua numeroina, mutta kehitys näyttäisi olevan samansuuntaista myös Suomessa. Suurien ikäluokkien eläköityessä joukossa on varmasti myös paljon kokeneita projektipäälliköitä. Terveydenhuollossa on avoimista työpaikkailmoituksista päätellen projektipäälliköille runsaasti työtilaisuuksia.

Mitä tästä voi päätellä projektipäällikkö, jolla on tähtäimessä kansainvälinen ura?

Suomalainen kasvuyritys, jolla on kansainvälisiä projekteja, tarjoaa projektipäällikölle mahdollisuuksia kasvaa yrityksen mukana. Tämän tutkimuksen mukaan voi kuitenkin suositella pitämään silmällä myös yrityksiä, jossa projektipäälliköitä on runsaasti eläköitymässä. Ja tutkimaan, millä toimialoilla ja missä maissa on suurin tarve projektipäälliköille. 

Jos tähtäimessä on kansainvälinen ura, on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kaikki projektinhallinnan sertifikaatit eivät ole yhtä tunnettuja maailmalla kuin Suomessa. Sertifikaatin valintaan vinkit blogistani Mitä kannattaa selvittää ennen kuin valitset projektinhallinnan sertifikaatin

 

Liity postituslistalle

Jos koet, että tämä artikkeli oli hyödyllinen, niin kannattaa liittyä postituslistalleni, jossa jaan tiedot uusista julkaisemistani blogeista. Somessa vinkit ja linkit näkyvät vain osalle seuraajista, joten näin varmistat, että saat aina tiedon uusista blogijulkaisuista.

Postituslistalle liittyvät saavat käyttöönsä myös valmiita taulukoita ja pohjia projektipäällikön työn tueksi kuten sidosryhmäanalyysi ja RACI-matriisi.