6 vinkkiä, miten saat parhaat hyödyt projektinhallinnan kurssista

Julkaistu 5.10.2022
Päivitetty 20.3.2024

Miten saat enemmän irti projektinhallinnan koulutuksesta?

Oletko osallistumassa projektinhallinnan koulutukseen, kurssimuotoisena, etänä tai verkkomuotoisena? Kokosin kuusi vinkkiä, miten saat enemmän irti koulutuksesta.

1. Kirjaa tavoitteet

Kirjaa ennen kurssia ylös tavoitteita opiskelullesi, esimerkiksi mistä haluaisit oppia lisää, mitä menetelmiä haluaisit kokeilla, missä asioissa koet tällä hetkellä olevan haasteita projekteissasi.

Kannustan keräämään tällaista listaa jatkuvasti, sillä hektisessä projektipäällikön työssä moni asia saattaa unohtua. On hyvä kirjata ylös myös tiedot niistä projekteista, joihin osallistut.

Lataa tästä valmis pohja, johon voit kirjata sekä projektit että asiat, joista haluat oppia lisää. Pohjassa on valmiiksi mietitty, mitä tietoja voit tarvita, kun päivität CV:tä tai sertifikaatin hakemusta.

2. Perehdy ennakkotehtäviin ja materiaaliin

Varsinkin jos osallistut sertifiointiin johtavaan kurssiin, sinun tulee oppia uutta terminologiaa, jota et todennäköisesti käytä jokapäiväisessä työssäsi. Kannattaa perehtyä siksi mahdolliseen materiaaliin tai ennakkotehtäviin. Se auttaa saamaan enemmän irti itse koulutuksesta.

3. Verkostoidu

Esittele itsesi, osallistu keskusteluun, verkostoidu muiden osallistujien kanssa, jos se on mahdollista. Seuraava kollega, esimies tai tiimiläinen saattaa olla osallistujien joukossa!

4. Ole aktiivinen, kysele

Toivottavasti sinulla on mahdollisuus koulutuksen aikana kysellä muilta osallistujilta sekä kouluttajalta kysymyksiä. Voit kysyä, miten muut ratkaisisivat saman haasteen, mitä hyviä kokemuksia tai haasteita eri menetelmistä tai työkaluista on ollut käytännössä.

5. Kirjaa ylös asiat, joita haluat kokeilla seuraavissa projekteissa

Kirjaa ylös ne asiat, mitä haluat kokeilla seuraavissa projekteissasi sitä mukaan, kun uusia menetelmiä käsitellään kurssilla.

Kaikki menetelmät eivät sovellu kaikkiin projekteihin tai tilanteisiin. Eikä yhdessä projektissa voi eikä kannata kokeilla kaikkia uusia oppimiasi menetelmiä. Siksi on hyvä pitää listaa niistä menetelmistä ja työkaluista, joita haluat kokeilla ja siitä, mihin tilanteisiin nämä menetelmät soveltuvat ja missä tilanteessa.

Kun olet kokeillut menetelmää, kirjaa ylös, mikä oli kokeilun tulos ja mitä opit menetelmän käytöstä.

Esimerkiksi voit kirjata että suunnittelet riskibudjetin kun aloitat projektin, jossa riskitaso on suuri.

Lataa tästä valmis pohja, johon voit kirjata sekä projektit että asiat, joita haluat kokeilla tai joista haluat oppia lisää. 

6. Muista verovähennys

Muista, että projektinhallinnan koulutuksien ja sertifiointien kuluja on mahdollista vähentää tulohankkimismenoina henkilöverotuksessa ammatillisena täydennyskoulutuksena tai pätevyyttä ylläpitävänä koulutuksena. Tarkempaa tietoa täällä: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48182/koulutusmenot-henkiloverotuksessa/. 

Olen projektipäällikön nimikkeellä työskennellessäni vähentänyt tulonhankkimismenoina projektinhallintaan liittyvien kurssien ja sertifiointien kustannuksia. 

Liity postituslistalle

Jos koet, että tämä artikkeli oli hyödyllinen, niin kannattaa liittyä postituslistalleni, jossa jaan tiedot uusista julkaisemistani blogeista. Somessa vinkit ja linkit näkyvät vain osalle seuraajista, joten näin varmistat, että saat aina tiedon uusista blogijulkaisuista.

Postituslistalle liittyvät saavat käyttöönsä myös valmiita taulukoita ja pohjia projektipäällikön työn tueksi kuten sidosryhmäanalyysi ja RACI-matriisi.