Julkaistu 5.2.2023
Päivitetty 20.3.2024
Projektinhallinnan kirjallisuutta käännetään suomeksi harvoin mutta julkishallinnossa, lopputöissä ja monessa pk-yrityksessä luonteva kieli toimia on suomi. Olen tälle sivulle koonnut vinkkejä ja linkkejä suomenkielisestä kirjallisuudesta.
Kirjallisuus on jaoteltu projektinhallinnan menetelmiin ja sanastoihin ja projektinhallinnan työkaluja käsitteleviin.
Kirjastoissa suomenkielistä kirjallisuutta on vähän ja vanhentunutta. Toki kirjoista voi olla avaamaan alan sanastoa tai antamaan ideoita. Täältä voit lukea lisää siitä, mitä kannattaa kirjastosta lainata: Suomenkieliset projektinhallinnan kirjat – topit ja flopit
Suomessa Projektiammattilaiset ry julkaisee projektinhallintaa käsittelevää lehteä nimeltään Projektimaailma ja vanhoja numeroita on luettavissa yhdistyksen sivuilla.
Projektinhallinnan menetelmät
Karlos Artto, Miia Martinsuo, Jaakko Kujala: Projektiliiketoiminta
Tämä kirja on suomenkielisestä kirjallisuudesta MUST READ. Kirjaa käytetään IPMA:n sertifiointiin valmentavana materiaalina Suomessa sekä opetuksessa monissa oppilaitoksissa.
Kirja kattaa projektinhallinnan monipuolisesti kuten laajuuden hallinnan, aikataulun ja resurssien hallinnan, kustannusten hallinnan, hankintojen hallinnan, riskienhallinnan, laadunhallinnan ja viestinnän hallinnan sekä projektin organisointiin ja johtamiseen liittyviä asioita.
Kirja on luettavissa ilmaiseksi verkossa:
https://www.aalto.fi/sites/g/files/flghsv161/files/2020-08/Projektiliiketoiminta.pdf
Matti Luukkainen: Ohjelmistotuotanto
Matti Luukkaisen julkaisemasta avoimen yliopiston materiaalista löydät perusteet vesiputousmallista ja ketterästä kehityksestä:
https://ohjelmistotuotanto-hy-avoin.github.io/osa1/#ketter%C3%A4-ohjelmistokehitys
Ketterän kehityksen käsikirja
Ketterän kehityksen käsikirja, joka sisältää myös case-tapauksia, lähdeluettelon ja sanaston. Tällä pääsee jo pitkälle!
https://tt.utu.fi/embedded_kasikirja/index.html
Käsikirjan on kirjoittanut työryhmä: Teijo Lehtonen, Seppo Tuomivaara, Ville Rantala, Marja Känsälä, Tuomas Mäkilä, Tero Jokela, Kaisa Könnölä, Matti Kaisti, Samuli Suomi, Marko Ylitolva ja Minna Isomäki
Projektinhallinnan sanasto
Projektinhallinta (Prince2-sanasto)
Tuntuuko vaikealta löytää oikea sana vastaamaan englanninkielistä projektinhallinnan termiä? Oletko valmistautumassa Prince2 -sertifikaatin suoritukseen? Oletko kirjoittamassa lopputyötä projektinhallinnasta ja kaipaat tietoa virallisista termeistä. Oppia.fi-sivustolta voit ladata ilmaiseksi suomenkielisen sanaston.
Ketterä kehitys
TaskMill on julkaissut ketterän menetelmien sanaston, jossa asioita ei kuitenkaan kuvata turhan virallisesti mutta ymmärrettävästi: https://taskmill.fi/agile-sanasto/
Projektinhallinnan ohjelmistot
Harri Koivunen: Projektinhallintaohjelman valitseminen pk-yritykselle
Harri Koivunen on selvittänyt suomalaisten pk-yrityksen hankintaperusteita projektinhallintaohjelmistolle ja vertaillut seuraavia projektinhallintaan käytettävissä olevia ohjelmistoja: Asana, ClickUp, Jira, Microsoft Project, Microsoft Teams, Monday, Toggle Plan, Trello, Visma Severa sekä Wrike. Lopputyön liitteistä löytyy vertailutaulukko eri ominaisuuksista sekä linkit eri ohjelmistoista kertoviin lähteisiin. Tästä lopputyöstä saa nopeasti yleiskuvan, mitkä ovat kevyitä projektinhallinnan ohjelmistoja ja mitä ominaisuuksia niillä on.
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-202202022004
Liity postituslistalle
Jos koet, että tämä artikkeli oli hyödyllinen, niin kannattaa liittyä postituslistalleni, jossa jaan tiedot uusista julkaisemistani blogeista. Somessa vinkit ja linkit näkyvät vain osalle seuraajista, joten näin varmistat, että saat aina tiedon uusista blogijulkaisuista.
Postituslistalle liittyvät saavat käyttöönsä myös valmiita taulukoita ja pohjia projektipäällikön työn tueksi kuten sidosryhmäanalyysi ja RACI-matriisi.