4 tilannetta missä IPMA-C -sertifikaatti on hyvä vaihtoehto (ja 3 missä ei)

miten päästä projektipäälliköksi

Julkaistu 17.1.2023
Päivitetty 20.3.2024

Jos minulta kysytään, mikä projektinhallinnan sertifikaatti kannattaa suorittaa, en pysty antamaan yhtä vastausta. Neuvoni riippuu esimerkiksi siitä, millä kielellä työskentelet, onko sinulla aikaisempia sertifikaatteja suoritettuna, mitä tavoitteita sinulla on urallasi (esimerkiksi onko tavoitteesi työskennellä ulkomailla), onko sinulla työkokemusta ja kuinka nopeasti sertifikaatin tarvitset. Kokosin tähän oman kokemukseni perusteella, missä tilanteessa IPMA-C voisi olla hyvä vaihtoehto.

IPMA-C sopii projektipäällikön ensimmäiseksi sertifikaatiksi, jos sinulla on jo jonkin verran työkokemusta. Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, ovat vaihtoehtoja käytännössä Suomessa IPMA-D, PRINCE2® Foundation ja Project Practitioner™. 

Jos vinkit eri sertifiointien suoritukseen kiinnostavat, liity postituslistalleni  – Saat kerran kuussa konkreettista tietoa sertifikaateista ja vinkkejä projektinhallintaan.

Taustaa

IPMA (International Project Management Association) on kehittänyt projektipäällikön, ohjelmajohtajan ja salkunjohtajan osaamisen arviointiin perustuvia sertifikaatteja. Sertifikaatteja on useita. Projektipäällikön sertifikaatteja ovat IPMA-D, IPMA-C, IPMA-B ja IPMA-A. Näistä IPMA-A on vaativin ja edellyttää useamman vuoden kokemusta ja näyttöjä laajojen ja vaativien projektien johtamisesta. IPMA-D sertifikaatti on ainoa, jonka voi suorittaa ilman työkokemusta. Suomessa IPMA-sertifiointia hallinnoi Projektiammattilaisten ry (PRY).

 

Milloin IPMA-C sertifikaatti on hyvä vaihtoehto?

Jos sinulla on jo työkokemusta

IPMA-C edellyttää, että sinulla on työkokemusta projektinhallinnasta. Käytännössä vaaditaan kolmen vuoden työkokemus joko pienissä projekteissa tai isomman hankkeen aliprojektipäällikkönä niin, että alaisuudessa on oltava johdettavia henkilöitä.

Varmista että projektisi ovat riittävän vaativia. Projektien vaativuus arvioidaan pisteytysjärjestelmässä, jossa huomioidaan kriittisten resurssien määrä, osallistuvien organisaatioiden määrä ja osallistuvien eri ammattialojen lukumäärä projektissa. 

Jos haluat suorittaa sertifikaatin suomen kielellä

Jos toimit suomenkielisissä projekteissa, eikä sinulla ole tavoitteena kehittää projektihallinnan kielitaitoa, IPMA-C ovat hyvä vaihtoehto sertifiointiin. IPMA-C sertifikaatin voi suorittaa täysin suomen kielellä (koe, ryhmätyö) ja myös taustamateriaalia on suomen kielellä

Monien projektinhallinnan sertifiointien kieli on englanti (PRINCE2®, PMP).  Eli vaikka koulutus ja materiaali olisi suomenkielinen, testin voi suorittaa ainoastaan englannin kielellä.

Jos olet varautunut siihen, että sertifikaatti on uusittava

Kaikilla aloilla ja työpaikoilla sertifikaatin voimassaololla ei ole merkitystä. Mutta jos on tärkeää, että sinulla on voimassa oleva sertifikaatti, on hyvä muistaa, että IPMA®:n myöntämät projektijohtamisen sertifikaatit ovat voimassa viisi vuotta sertifikaatin myöntämisestä. PRINCE2® Foundation on ainoa projektinhallinnan sertifikaatti, joka on voimassa ilman uusimista (ainakin tällä hetkellä).

Sertifikaatin uusiminen edellyttää työkokemusta, raporttia itsensä kehittämisestä sekä itsearviointia. Uusinta on maksullinen.

Jos olet valmis opiskelemaan

Suosittelen osallistumaan koulutukseen ennen sertifiointia. Meistä harva on perehtynyt työssään esimerkiksi kriittisen polun laskentaan käsin ilman projektinhallinnan työkalun apua. Itseopiskelukin on mahdollista mutta vaatii sitä, että perehdyt erittäin hyvin opetusmateriaaliin ja erityisesti laskutehtäviin – paino sanoilla erittäin hyvin.

Kolme tilannetta, missä kannattaa selvittää muitakin vaihtoehtoja

Jos haluat työskennellä ulkomailla

IPMA-sertifikaatit ovat Suomessa hyvin tunnettuja mutta ulkomailla tilanne voi olla toinen. Oma kokemukseni on että PRINCE2® ja PMP -sertifikaateista on enemmän hyötyä ulkomailla. PRINCE2® -sertifikaatit ovat tunnettuja UK:ssa ja PMP-sertifikaatit Yhdysvalloissa. Muitakin sertifikaatteja on, jos tähtäät ulkomaille, mutta PRINCE2® ja PMP ovat tunnettuja myös Suomessa. Jos sinulla on suunnitelmissa ura ulkomailla, käytä hetki siihen, että käyt läpi oman alasi työpaikkailmoituksia kohdemaassa ja/tai kohdeyrityksessä.

Jos haluat osoittaa kykysi toimia projekteissa englannin kielellä

IPMA-C sertifikaatin voi suorittaa myös englannin kielellä samoin valmentavia kursseja järjestetään englanniksi. Englannin kielellä toimittaessa on kuitenkin muitakin vaihtoehtoja, joten mieti myös muita mahdollisuuksia ottaen huomioon yritys ja maa, jossa haluat työskennellä.

Jos sinulla on kiire

IPMA-C on suoritettavassa verkkototeutuksena mutta koetilaisuuksia järjestetään järjestäjän eli Projektiammattilaiset ry:n mukaan keskimäärin kerran kuukaudessa ja kokemukseni mukaan koetilaisuudet täyttyvät nopeasti.

Jos sinulla on kiire, muita vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi PRINCE2® Foundation ja Project Practitioner™. 

PRINCE2® -sertifikaatin voit suorittaa etänä itselle sopivasi aikaan. En suosittele osallistumista suoraan sertifiointitestiin, sillä sertifikaatin suorituksen edellytyksenä on se, että olet  perehtynyt PRINCE2® projektinhallinnan menetelmään. Jos sinulla on kiire saada esimerkiksi työnhakua tai tarjousta varten sertifikaatti ja sinulla on projektihallinnan kokemusta, voit saada sertifikaatin varmasti suoritettua nopeasti kun perehdyt hyvin materiaaliin ja osallistut kokeeseen etänä. 

Toinen vaihtoehto kiireessä voisi olla Project Practitioner™, sillä sertifioinnin pystyy suorittamaan verkossa. 

 

Liity postituslistalle

Jos koet, että tämä artikkeli oli hyödyllinen, niin kannattaa liittyä postituslistalleni, jossa jaan tiedot uusista julkaisemistani blogeista. Somessa vinkit ja linkit näkyvät vain osalle seuraajista, joten näin varmistat, että saat aina tiedon uusista blogijulkaisuista.

Postituslistalle liittyvät saavat käyttöönsä myös valmiita taulukoita ja pohjia projektipäällikön työn tueksi kuten sidosryhmäanalyysi ja RACI-matriisi.