Olenko projektipäällikkö?

Julkaistu 15.11.2022
Päivitetty 20.3.2024

Tutustuin markkinointialan osaajaan, joka on toiminut sekä työntekijänä yrityksessä että yrittäjänä. Hänellä on hallussaan selkeitä kokonaisuuksia, joille suunnitellaan tavoite, budjetti ja aikataulu. Kun tavoite ja budjetti on selkiytynyt, tarkennetaan suunnitelmaa, toteutetaan ja arvioidaan tulos. Mukana on useita resursseja, ei pelkästään hän itse. Kysyin hetken aikaa kuunneltuani, oletko myös projektipäällikkö? Totesimme yhdessä että kyllä, osa työtä on osata suunnitella ja toteuttaa – projekti.

Törmään verkostossani usein tilanteeseen, jossa markkinointialan, kulttuurialan tai sotealan osaaja toimii käytännössä projektipäällikkönä ilman projektipäällikön titteliä tai koulutusta. 

Milloin olen projektipäällikkö?

Projekti voidaan määritellä eri tavoin mutta yhteistä eri määritelmille on se, että projektilla on tavoite, projekti on ajallisesti rajattu ja projektilla on käytettävissä rajatut resurssit. Jos sinulla on siis tavoite, joka pitää saavuttaa tietyssä ajassa ja tämä tavoite pitää saavuttaa tietyillä resursseilla (etkä ole näiden henkilöiden esimies), olet käytännössä projektipäällikkö.

Projektin lähtökohtana on se, että kyseessä on niin laaja ja monimutkainen kokonaisuus, että projektin toteuttamiseen ei riitä pelkästään oma työpanoksesi. Jos projektissa ainoa työpanos on omasi, kyseessä ei ole projekti vaikka projektin muut kriteerit täyttyisivät. Vaikka olisit väitellyt tai toteuttanut markkinointiprojektin (ja samalla ollut projektin ainoa resurssi) niin tämä ei perinteisessä mielessä ole projekti vaikka olet toki saavuttanut hienon ja haastavan tavoitteen. 

Mitä hyötyä on siitä, että ymmärtää olevansa projektipäällikkö?

Uskon, että motivaatio ja tyytyväisyys työhön paranee, kun on välineet ja menetelmät tehdä työtä hyvin. Olen kouluttanut projektinhallinnan perusteita työntekijöille, joilla on humanistisen alan korkeakoulututkinto.  He kokivat hyötyvänsä opetuksesta siksi, että ovat saaneet raamit työlleen. Tämä parantaa työtyytyväisyyttä sitä kautta, entä tuntee osaavansa tehdä työtä hyvin ja pystyvänsä  kehittymään työssään. Erityisesti projektin suunnittelu, riskienhallinta ja ohjausryhmän toiminta ovat sellaisia aiheita, että on helppo konkreettisesti ja esimerkkien kautta näyttää, miten hyvin suunniteltu ohjausryhmän rakenne voi auttaa projektin etenemisessä.

Projektipäällikön työn sisällön ymmärtäminen auttaa myös hahmottamaan omaa osaamista selkeämmin eli arvioimaan omaa osaamista ja asettamaan tavoitteita kehittymiselle. Kun tunnet projektinhallinnan periaatteet, pystyt kuvaamaan omaa osaamistasi selkeästi CV:ssä,  ymmärtämään työpaikkahakemuksien sisältöä ja keskustelemaan työpaikkahaastattelussa.

Väitän myös, että projektinhallinnan ammattilaisena on helpompi myös siirtyä alalta toiselle. Jos esimerkiksi tavoitteenasi on siirtyä IT-alalle, yksi mahdollinen tie voi olla se, että kehität omaa osaamistasi projektinhallinnassa.

 

Liity postituslistalle

Jos koet, että tämä artikkeli oli hyödyllinen, niin kannattaa liittyä postituslistalleni, jossa jaan tiedot uusista julkaisemistani blogeista. Somessa vinkit ja linkit näkyvät vain osalle seuraajista, joten näin varmistat, että saat aina tiedon uusista blogijulkaisuista.

Postituslistalle liittyvät saavat käyttöönsä myös valmiita taulukoita ja pohjia projektipäällikön työn tueksi kuten sidosryhmäanalyysi ja RACI-matriisi.