
Julkaistu 6.9.2021
Kai Ruuska kirjoittaa projektinhallinnasta omien kokemuksiensa ja pitämiensä koulutusten perusteella. Ruuska kirjoittaa tiivistä tekstiä ja usein asiaa. Olen monista huomioista samaa mieltä. Mieleeni jäi esimerkiksi lause:
”Projektin onnistuminen on viime kädessä kiinni johtamistaidoista, epävirallisten organisaatiorakenteiden ja päätöksentekoprosessin toimivuudesta sekä henkilöiden kyvystä viestiä ja hoitaa projektin ja sen ympäristön välisiä suhteita.”
Samaa mieltä. Ero onnistuneen ja epäonnistuneen projektin välillä ei omasta kokemuksestani ole tekninen osaaminen vaan se, ettei osata havannoida ja reagoida muuttuneen tilanteen vaatimalla tavalla. Toki yksi tilanne voi olla se, että tekninen osaaminen ei ole riittävä jollain osa-alueella. Etukäteen on mahdotonta ennustaa laajassa projektissa kaikkia mahdollisia tilanteita. Silloin on kyse siitä, että havaitaan ja toimitaan havainnon perusteella.
Ruuskan kirja kattaa projektinhallinnan perusteita kuten suunnittelu, rajaus, resurssien suunnittelu, riskienhallinta, projektitoiminnan organisoitumista (perinteiset, projekti, matriisimalli), viestintää ja laadun varmistusta. Jos haluat ymmärtää matriisimallin toiminnan perusteet tai viestinnän periaatteita, tässä kirjassa kuvataan näitä osa-alueita.
Kirjaan on jäänyt harmittavasti vaarallisia yleistyksiä, jotka saavat tällaisen konkarin kohottamaan kulmakarvojaan. Esimerkiksi riskienhallinnassa ”Jos relevanttien, todellisten riskien lukumäärä nousee kaksinumeroiseksi, kannattaa projektin asettamista sellaisenaan vakavasti harkita tai käynnistystä lykätä, kunnes tilanne on selvitetty.” Käsi ylös kaikki, jotka olette toimineet projektipäällikkönä laajassa IT-projektissa, rakennusprojektissa tai tuotekehitysprojektissa, jossa ei olisi todennäköisiä ja vaikutukseltaan potentiaalisesti suuria riskejä kaksinumeroista määrää. Kirjaa pitää lukea siis sillä silmällä, että poimii sieltä oleelliset asiat mutta jättää huomiotta yleistykset, joita ei ole perusteltu. Ketteriä menetelmiä ei tässäkään kirjassa käsitellä.
Hyvää
- Kattava perusopas
- Kuvattu matriisiorganisaation toiminta
- Laaja kuvaus viestinnästä
Huonoa
- Ei kata ketteriä menetelmiä
- Yleistyksiä, joita ei ole perusteltu