Julkaistu 3.5.2021
Päivitetty 20.3.2021
9 asiaa jotka kannattaa selvittää ennen kuin valitset projektinhallinnan sertifikaatin
Jos olet projektipäällikkö (tai tähtäät projektipäälliköksi) ja kysyt minulta, mikä projektinhallinnan sertifikaatti kannattaa suorittaa, en pysty antamaan yhtä vastausta. Neuvoni riippuu esimerkiksi siitä, millä kielellä työskentelet, onko sinulla aikaisempia sertfikaatteja suoritettuna, mitä tavoitteita sinulla on urallasi (esimerkiksi onko tavoitteesi työskennellä ulkomailla), onko sinulla työkokemusta, kuinka paljon sinulla on rahaa käytössäsi tai kuinka paljon aikaa sinulla on käytössäsi – sekä kalenteriaikaa että aikaa opiskeluun ja valmistautumiseen.
Tein sinulla listan, mitä asioita sinun kannattaa ottaa huomioon, kun valitset projektinhallinnan sertifikaattia.
Ja minulta voi aina myös kysyä lisää LinkedIn Mervi Koivulahti. Vastaan mielelläni kysymyksiin ja kerron omista kokemuksistani!
Tai liity postituslistalleni – Saat kerran kuussa yhteenvedon uusista blogeista, konkreettisia vinkkejä & tietoa projektipäällikölle.
Taustaa eri sertifikaateista
PRINCE2
PRINCE2 on maailmalla laajasti käytetty ja tunnettu projektinhallinnan viitekehys. PRINCE2 on AXELOS Limited mukaan käytössä yli 150 maassa ja sertifioituja projektinhallinnan ammattilaisia on yli 1 miljoona henkilöä. PRINCE2 on AXELOS Limitedin rekisteröity tavaramerkki.
Projektinhallinnan sertifikaatteja on PRINCE2:n alla kaksi, PRINCE2 Foundation ja PRINCE2 Practitioner. Esimerkiksi työpaikkailmoituksissa saattaa olla maininta, että PRINCE2-sertifikaatti katsotaan eduksi. Tällä tarkoitetaan käytännössä silloin PRINCE2 Foundation -sertifikaattia, ellei toisin mainita.
Tämä koskee PRINCE2® versiota 6. Versio 7 on ilmestynyt syksyllä 2023 mutta version 6 mukaisia sertifikaatteja voi edelleen suorittaa. Julkaisen kevään 2024 aikana lisää tietoa uudesta versiosta 7, liity postituslistalleni, niin saat uusimmat tiedot sähköpostiisi.
PMP
Project Management Professional PMP -sertifiointi on lähtöisi Yhdysvalloista ja sitä ylläpitää globaalisti toimiva Project Management Institute. PMP-sertifioinnin taustalla on standardi PMBOK eli Project Management Institute:n (PMI) julkaisema kirja ”A Guide to the Project Management Body of Knowledge”. PMBOK kattaa normit, metodit, prosessit ja menetelmät projektinhallintaan.
Project Practitioner™
Project Practitioner™ -sertifikaatti osoittaa projektinhallinnan perusteiden osaamista perustuen kansainvälisiin projektijohtamisen standardeihin PMI PMBOK ja ISO 21500. Project Practitioner on Projekti-Instituutin toteuttama.
IPMA
IPMA (International Project Management Association) on kehittänyt projektinhallinnan näkökulmasta projektipäällikön, ohjelmajohtajan ja salkunjohtajan osaamisen arviointiin perustuvia sertifikaatteja. Lisäksi on omia sertifikaatteja ketterään johtamiseen, kouluttajien ja konsulttien sertifiointiin sekä koulutusten ja valmennusten sertifiointiin.
Projektipäällikön sertifikaatteja ovat käytännössä projektipäällikön IPMA-D, IPMA-C, IPMA-B ja IPMA-A. Näistä IPMA-A on vaativin ja edellyttää useamman vuoden kokemusta ja näyttöjä laajojen ja vaativien ja strategisten projektien johtamisesta. IPMA-D sertifikaatti on projektinhallinnan sertifikaateista ainoa, jonka voi suorittaa ilman työkokemusta. Suomessa IPMA-sertifiointia hallinnoi Projektiammattilaisten ry (PRY).
Kiinnitä näihin asioihin huomiota kun vertailet eri projektinhallinnan sertifikaatteja
Työkokemus
Osa sertifikaateista on mahdollista suorittaa vain jos sinulla on riittävä määrä työkokemusta. Kannattaa perehtyä siihen, millaiset työkokemuksen kriteerit ovat. Esimerkiksi IPMA-C, IPMA-B ja IPMA-A sertifioinnit edellyttävät työkokemusta ja minimivaatimus (eli IPMA-C vaatimus) on kolme vuotta työkokemusta joko pienissä projekteissa tai isomman hankkeen aliprojektipäällikkönä niin että alaisuudessa on johdettavia henkilöitä. Myös projektin vaativuus arvioidaan.
Aikaisemmat sertifikaatit
Sertifikaatin suorittamisen edellytyksenä voi olla, että sinulla on voimassa oleva muu sertifikaatti. Kannattaa selvittää, onko sertifikaatin suorituksen edellytyksenä muu sertifikaatti ja jos on, missä vaiheessa prosessia voimassaolo tarkistetaan. Esimerkiksi PRINCE2® Practitioner -sertifikaatin sertifiointiprosessissa aikaisempi sertifikaatti ja sen voimassaolo ohjeiden mukaan tarkistetaan testin suorittamisen JÄLKEEN.
Kielivaatimus
Osan sertifikaateista voi suorittaa ainoastaan englannin kielellä. Esimerkiksi PRINCE2 Foundation -sertifikaatin virallinen materiaali ja testi ovat englannin kielellä. Jos englannin kielitaitosi ei ole vahva tai sinun ei ole tarkoitus työskennellä englannin kielellä, kannattaa tutkia myös muita vaihtoehtoja. Tässä artikkelissa mainituista sertifikaateista IPMA-sertifikaatit sekä Project Practitioner on mahdollista suorittaa suomen kielellä.
Hinta
Sertifioinnin kustannus muodostuu koulutuksesta (lähi/etä), opiskelumateriaalista ja harjoitustestistä, sertifioinnin kustannuksista (testi tai koe, haastattelu, ryhmätyö) sekä sertifikaatin tulostamisesti (kyllä, sellaisiakin löytyy jossa sertifikaatin tulostus paperille maksaa erikseen!).
Sertifikaatit, joihin sisältyy ryhmätöitä, haastatteluja tai muuta ihmistyötä vaativaa, ovat usein kalliimpia. Jos sinulla on pieni budjetti voit säästää sillä, että sertifioidut niin että sertifiointiin sisältyy vain kustannukset etänä suoritettavasta testistä ja itseopiskelumateriaalista/harjoitustesteistä.
Joissain sertifikaateissa koulutus jossain muodossa on pakollinen, osassa ei. En kuitenkaan koskaan suosittele osallistumista suoraan testiin! Vaikka olisit kokenutkin projektipäällikkö, kaikissa sertifioinneissa on taustalla oma filosofiansa ja termistönsä, jonka tuntemus on edellytys sertifioinnin suorittamiselle.
Voimassaolo
Lähes kaikki sertifioinnit on uusittava tietyn väliajoin. Kaikilla aloilla tai kaikilla työpaikoilla sertifikaatin voimassaolo ei ole tärkeää mutta jos haluat, että sertifikaattisi on voimassa, kiinnitä voimassaoloon huomiota. Myös joidenkin sertifikaattien suorituksen edellytyksenä on toinen, voimassa oleva sertifikaatti.
Kannattaa selvittää myös, mitkä ovat sertifikaatin uusimisen kriteerit. Esimerkiksi jos tehtäväsi vaihtuu etkä toimi enää projektipäällikön tehtävissä, voi esimerkiksi IPMA-sertifikaatin uusiminen osoittautua käytännössä mahdottomaksi. Suomessa yleisimmistä suoritettavista sertifikaateista ainoastaan PRINCE2 Foundation -sertifikaatti on voimassa ilman uusintaa. Tavallisesti sertifikaatit on uusittava 3-5 vuoden välein.
Mihin tähtäät uralla
IPMA-C, IPMA-D ja Prince2 Foundation ovat kaikki tunnettuja Suomessa ja usein rinnastetaan työpaikkahakemuksissa toisiinsa. Vaativammissa projektipäällikön tehtävissä edellytyksenä saattaa olla IPMA-B, IPMA-A tai PMP. Prince2 Practitioner ja Project Practitioner ovat vähemmän tunnettuja, joten niillä on oman kokemukseni mukaan vaikeampia osoittaa työnantajalle oma osaamisensa.
Eri yrityksissä ja toimialoilla suositaan eri sertifikaatteja. Jos sinulla on tiedossa unelma-alasi tai unelmayritys, vietä hetki googlaamalla ja LinkedIn:ssä niin saat selville, mitä sertifikaatteja suositaan.
Myös eri maissa suositaan eri sertifikaatteja. Lyhyt versio on se, että PRINCE2® on maailmalla laajasti tunnettu, erityisesti Iso-Britanniassa, josta se on lähtöisin. Suomessa ja monissa suomalaisissa yrityksissä IPMA-sertifikaatit ovat laajasti käytössä. Jos haluat työskennellä Yhdysvalloissa, kannattaa suorittaa PMP. Jos suunnittelet kansainvälistä uraa, tutki eri vaihtoehtoja.
Kuinka paljon sinulla on (kalenteri)aikaa sertifiointiin käyttää
Sertifikaatin suorittaminen vaatii kalenteriaikaa. Huomaa että nettisivuilla jonkin yrityksen tai yhdistyksen julkaisema kalenteri ei kerro koko totuutta. Sertifiointitilaisuudet saattavat olla täynnä vaikka ne kalenterissa ovatkin tai kurssit peruuntua sen takia, että osallistujia ei ole tarpeeksi. Esimerkiksi itse halusin pitkään osallistua Prince2 Practitioner -kurssille mutta se peruutettiin vähäisen osallistujamäärän vuoksi useita kertoja. IPMA-sertifioinneissa saattaa tulla viivettä sen takia että sertifiointitilaisuudet ovat täynnä. Jos sinulla on kiire ja sinulla ei ole aikaisempia sertifikaatteja, Prince2 Foundation -sertifikaatin voi suorittaa etänä joustavalla aikataululla (koulutus + testi).
Kuinka paljon sinulla on aikaa käyttää valmistautumiseen
En suosittele sertifiointiin osallistumista ilman että olet valmistautunut. Olen nähnyt kokeneita projektipäällikköitä epäonnistuvan sertifioinnissa, sillä sertifioinnin taustalla on aina oma filosofiansa, termistönsä ja viitekehyksensä.
Mieti, mitä haluat oppia ja miten parhaiten valmistuminen onnistuu. Jos sinulla on hetkinen työ, paras vaihtoehto voi olla valita sertifikaatti, jossa kouluttajan pitämä koulutus (etänä tai livenä) ja testi muodostavat paketin niin että testin voi suorittaa heti koulutuksen jälkeen. Toisille sopii paremmin se, että opiskelee omaan tahtiin ja itseopiskeluna. Materiaalit ovat tavallisesti laajoja useita satoja sivuja, joten tämä vaihtoehto vaatii itsekuria.
Mikä on fiilis
Eri sertifikaattien taustalla on oma filosofiansa. Lisäpotkua 400 sivun materiaalin lukemiseen tuo taatusti, jos filosofiassa on jotain sellaista, joka innostaa. Itse koin Prince2 Foundation -kurssilla niin monta ahaa-elämystä että varasin paikan Prince2 Practitioner -koulutukseen lähes saman tien koska halusin syventää osaamistani. Kannattaa tutustua saatavilla oleviin materiaaleihin tai kysyä muilta, millaisia kokemuksia heillä on tai mitä he sinulle suosittelisivat.
Liity postituslistalle
Minulta voi kysyä lisää kokemuksista LinkedIn Mervi Koivulahti tai liity postituslistalleni – Saat kerran kuussa yhteenvedon uusista blogeista, konkreettisia vinkkejä & tietoa projektipäällikölle.
Postituslistalle liittyvät saavat käyttöönsä myös valmiita taulukoita ja pohjia projektipäällikön työn tueksi kuten sidosryhmäanalyysi ja RACI-matriisi.